9.990 Ft feletti rendelés esetén ingyenes házhozszállítás

10 dolog, amit érdemes a teáról tudni

2018 Augusztus 24

10 dolog, amit érdemes a teáról tudni

Több ezer éve, hogy az emberek teát isznak. Kínából indította hódító útját és jelenleg a víz után a legtöbbet fogyasztott ital a világon.

A teának számos különböző fajtája közül lehet választani, el lehet készíteni hagyományosan, tea ceremónia keretein belül vagy akár új módszerekkel is (pl. hidegen áztatás).

Sok érdekesség kapcsolódik a teához, amelyek közül most 10-et emeltünk ki. Különlegességek a teáról, hogy legyen min elmélkedned a következő alkalommal, amikor éppen egy forró (vagy hideg) teát kortyolgatsz.

 1. A felfedezése

Eredetileg gyógyászati célokra, például méregtelenítésre használták, kezdetben inkább a tealeveleket rágták, mintsem porcelán csészékből itták volna.

A tea, mint forró ital felfedezéséről több legenda is létezik. Az egyik szerint az italt először akkor fedezték fel, amikor egy teabokorról a leveleket egy forrásban lévő vízbe fújta a szél.

A szolgák nem vették észre a leveleket a felforralt vízben és így szolgálták fel Shen Nong császárnak, aki értett a gyógynövényekhez. A véletlenül elkészített főzetet megitta, nagyon ízlett neki és innentől kezdve a teát italként is fogyasztották.

 1. Mindegyik egy fajtából származik

Számos különböző típus létezik: fekete, oolong, zöld és fehér. Mindegyik ugyanabból a növényből származik, a Camellia sinensis-ből. A különbség abban rejlik, hogy hogyan dolgozzák fel a leveleket szüretelés után.

A tealeveket fonnyasztják, sodorják és utószárítják (pirítják). Különböző fajták jönnek létre további lépések vagy a lépések időzítésétől függően, amelyeket a tealevelek csomagolása előtt végeznek.

 • Fekete- a leggyakrabban fogyasztott (a teljes mennyiség mintegy 84% -a) és legnagyobb mértékben feldolgozott tea - a feldolgozás ebben az esetben nem egészségtelen cukros vagy mesterséges adalékanyagok hozzáadására vonatkozik. A leveleket hagyják teljesen kierjedni, amíg fekete színűek lesznek, majd szárítják és csomagolják.
 • Oolong- hasonlóan készül, mint a fekete tea azonban minden egyes lépést kevesebb ideig végeznek. Az oxidáció nem megy teljesen végbe, hanem addig tart, amíg a teamester úgy nem dönt, hogy elérte a kívánt szintet.
 • Zöld- nem megy keresztül fermentációs folyamaton, vagy hevítik vagy pirítják.
 • Fehér- a négy fajta közül a legkevésbé feldolgozott. A szezon elején szüretelt, zsenge levelekből készült fehér tealeveleket általában csak rövid ideig napon szárítják csomagolás előtt.

A tea készítésénél víz hőmérsékletére mindenképpen érdemes odafigyelni. Hőfokszabályzós vízforralóval vagy vízhőmérővel egyszerűen elérhetjük a megfelelő hőmérsékletet. További segítséget a tökéletes tea elkészítéséhez itt találsz: Teakészítés

 1. Tea vagy gyógytea?

Most, hogy megtudtuk, hogy csak néhány fajta tea létezik és azok is egy növényből származnak, akkor jogosan merül fel benned a kérdés, hogy akkor a többi növényből készült „teát”, mint például gyógynövényekből készült főzetet, mégis hova soroljuk?

Nos, itt az ideje akkor tisztázni, hogy a gyógynövényekből készült italok nem hagyományos értelemben vett teák, hanem gyógyteák. Lehet készíteni diófélékből, magokból, bogyókból, virágokból, levelekből vagy gyökerekből.

 1. A tea Champagne-je

Darjeelingben, Indiában termesztett, a régió nevével azonos fajtát a teák champagne-nek nevezik. Sokan ezt a különleges fekete tea fajtát tarják a legjobbnak. Aki a fekete teát szereti, annak mindenképp érdemes kipróbálnia.

A Himalájában, ahol tökéletes a klíma a Camellia sinensis termesztéséhez, a sziklás hegyi terep megnehezíti a szüretelést. A szedőknek meg kell küzdeniük a hideg, a meredek terep, a köd és a nagy esőzések okozta nehézségekkel is.

Ezek a tényezők hozzájárulnak ahhoz a kellemes, jellegzetes, enyhén édeskés ízhez, amelyet a Darjeeling ínyencek ismernek és szeretnek, valamint a magas árához, amit elkérnek érte.

Sokféle teát értékesítenek Darjeeling néven, amelyeket általában olcsóbb fajtákkal kevernek össze. Így vásárláskor mindig érdemes a termékösszetételt is megnézni.

 1. A legdrágább tea

Bár a Darjeeling meglehetősen drága, de valójában nem a legdrágább fajta. A legdrágább tea a kínai Tie Kuan Yin, ami a buddhista Kegyelem Vas Istennőjéről elnevezett oolong tea. Bár ára meglehetősen magas, de a jó hír az, hogy a leveleket akár hétszer is fel lehet önteni, mielőtt elvesztenék egyedi ízüket.

És mitől különleges a Tie Kuan Yin? Egyedülálló abban, hogy ez a tea mind az 5 érzékünkre hat.

Látvány - A levelek szép, világos színűek.

Érintés – Vastagon sodort levelek, amelyek elkészítés során kinyílnak.

Hang- Úgy tartják, hogy az elkészült Tie Kuan Yin tea kiöntésekor kellemesen csengő hangja van.

Illat: Jellegzetes, oolong teára jellemző mogyorós illat.

Íz – Sokféle, ízben gazdag.

 1. Zöld tea – különösen tápláló és egészséges

A zöld tea fogyasztásának előnyei már régóta ismertek. Többek között enyhíti, megelőzheti a torokgyulladást, szabályozza a vércukorszintet és csökkenti a szívbetegség kockázatát.

Bár a zöld teát évezredek óta használják a gyógyászatban, a közelmúltban végzett tudományos kutatások és tanulmányok meg is erősítették a gyógyító hatását.

A zöld tea számos összetevője hozzájárul gyógyító hatásához, mint például a flavonoidok és a katekinek. Ezek a vegyületek olyan antioxidánsok, amelyek hatékonyan lépnek fel a vírusok és a baktériumok ellen és még daganatos megbetegedések megelőzésében is segítségünkre lehetnek.

A zöld tea ezen kívül pozitívan hat a súlycsökkenésre, segít a fogszuvasodás megelőzésében és a depresszió enyhítésében. A tea fajták közül a zöld teát tartják a legegészségesebbnek, mivel a levelek nem fermentáltak, így a hasznos vegyületek maximális mennyisége érintetlen marad bennük.

 1. Filteres tea feltalálása

A teafiltert az Egyesült Államokban találták fel a 20. század elején.

Az igazi tea ínyencek nem tartják a teafiltert nagy találmánynak, mert a filterben általában túl szorosan csomagolják a teát. Így a levelek nem tudnak teljesen kinyílni az áztatás során, ami többek között lehetővé tenné az ízért felelős vegyületek felszabadulását.

A teafilterek, amelyek általában papírból készülnek, megkönnyítették és kényelmessé tették a teakészítést, így ezáltal szélesebb körben terjedhetett el a teafogyasztás.

 1. Tea rekordok

A Guinness által jegyzett legnagyobb teafilter majdnem elérte a 248 kg-ot és 3 méter széles és 4 méter hosszú volt, amit több mint 100 000 csésze elkészítéséhez lehetett volna felhasználni. Ahmed Mohamed a Szaúd-Arábiában található Saleh Baeshen & Co., Rabea Tea tulajdonosa 2014-ben állította fel ezt a rekordot.

A Guinness által feljegyzett teával kapcsolatos világrekordok közé tartozik a legnagyobb csésze (10 láb magas 8 láb széles) és a legtöbb egy óra alatt elkészített csésze (1848 db, amit egy 12 főből álló csapat készített) is.

 1. A legnagyobb tea fogyasztók

Kína, Srí Lanka és Kenya exportálják a legtöbb teát világszerte.

A legtöbb teát Kínában fogyasztják. Ugyanakkor az egy főre eső teafogyasztást nézve Törökország, Írország és az Egyesült Királyság található az első három helyen.

Világszerte több mint 3 milliárd csészét fogyasztanak évente.

 1. Még mire jó a tea?

Vannak egyéb érdekes felhasználási javaslatok a tea hagyományos fogyasztásán túl. Például ha kissé nedves levelekkel dörzsöljük be a bőrünket, akkor távol tartja a szúnyogokat.

A teát használják padló tisztításához, ruha természetes festéséhez, hús pácolásához és borotválkozás utáni apró vágások gyógyításához is.

Hogyan szereted a teát?

Forró vagy jeges, fekete vagy zöld, tejjel vagy citrommal, mézzel vagy cukorral, tea vagy gyógytea?

Olyan sok különböző típus és mód van arra, hogy kipróbáljuk és élvezzünk a teát. Fedezzük fel, kísérletezzünk és persze relaxáljunk közben. :)

 forrás: https://foodal.com/drinks-2/tea/ten-facts/