9.990 Ft feletti rendelés esetén ingyenes házhozszállítás

10 fekete tea, amit érdemes kipróbálni

2018 Április 11

10 fekete tea, amit érdemes kipróbálni

A fekete tea a legelterjedtebb tea a nyugati világban. Azonban sok különböző fekete tea létezik, a kevert és ízesített filteres teáktól kezdve a kézműves szálas teákig. Az alábbiakban megtalálhatóak a legérdekesebb fekete teák, amiket érdemes kipróbálni a kezdő teásoknak és ínyenceknek egyaránt.

Darjeeling fekete tea

A Darjeeling Első Szüretelésű (First Flush) tea levele világosabb, mint a Második Szüretelésűeké (Second Flush).

A „Tea Pezsgője” ("Champagne of Tea") néven ismert, Darjeeling régióban termelt fekete teát gyakran a világ legjobb fekete teájának tartják.

Darjeeling fekete tea minősége szüretenként jelentős eltérést mutat. Minden egyes szüretet "flush"-nak nevezik, a tavaszi szüret, azaz az első flush a leghíresebb és a „legzöldebb” szüret. Darjeelingi fekete teák általában ízletesek, gyümölcsösek, virágosak és világosabb színűek. Ízesítés nélkül fogyaszthatóak, tej és cukor nélkül is élvezhetesek.

Keemun fekete tea

A Keemun fekete tea (vagy Qimen hong cha) Kína keleti részén található Anhui tartományból származik. A kiváló minőségű Keemun tea az ínyencek nagy kedvence és jellegzetes aromájáról és ízéről ismert. Leggyakrabban ízét selymes, boros, gyümölcsös, virágos és dohányos jelzőkkel jellemzik.

Bár a Keemun főzetének élvezéséhez alapvetően nem szükséges ízesítés, de fogyasztása kellemes tejjel és/vagy cukorral. A megfelelően elkészített Keemun főzete feltűnő, sötét likőr színű.

Assam fekete tea

Az indiai Assam a világ egyik legtermékenyebb teatermő területe, a tápanyagban gazdag talajának és nagy mennyiségű csapadéknak köszönhetően.

Az Assam fekete tea egy intenzív, malátás ízű és élénkítő hatású. Gyakran használják az English Breakfast, Irish Breakfast és egyéb fekete tea keverékek alapjaként. Gyakran cukrot és tejet is adnak a natúr Assam-i teákhoz és teakeverékekhez egyaránt.

Bár a legtöbb Assam fekete teából CTC eljárással készített, alacsonyabb minőségű filteres tea lesz, de készülnek kiváló minőségű, szálas teák is ebben a régióban.

Yunnan fekete tea

Ahogy a neve is utal rá, a Yunnan fekete tea Yunnanből származik - egy olyan kínai tartományból, amely leginkább puer teáiról híres. Néhány Yunnani teát részlegesen erjesztenek, amely a fekete tea és a puer közötti átmenetet jelent. Ízük tipikusan csokoládés, malátás és főzetük sötét árnyalatú. Néha fűszeres illatúak és/vagy édes utóízűek. Azok, akik szeretik a csokoládét, általában szeretik a Yunnan fekete teát is.

Csakúgy, mint más kínai fekete teát, a Yunnan fekete teát "hong cha"-nak vagy piros teának is nevezik.

Ceylon fekete tea

A Ceylon teák egy kis szigetországból, Srí Lankáról származnak, ami eredetileg Ceylon néven britt gyarmat volt. Innen származik a teák mai napig használt neve. A termőterületeket tengerszint feletti magasságok szerint tagolják, az egyes területek teáit különböző ízek jellemzik. Általánosságban elmondható, hogy a Ceylon fekete teák testesek, erősek és gazdag ízvilágúak, néha csokoládé vagy fűszeres jegyekkel.

A legtöbb Ceylon teát tejjel vagy citrommal és cukorral vagy mézzel ízesítik. A Ceylon teák gyakran az Earl Grey teakeverék alapjául szolgálnak.

Earl Grey fekete tea

Az Earl Grey a nyugati világ leghíresebb ízesített teája. Hagyományosan a bergamott narancs héjából kivont olajjal ízesítették. Napjainkban egyes Earl Grey teához a bergamott olaj mellett természetes és mesterséges citrus aromát is adnak.

Earl Grey-nek számos változata létezik, mint például a Lady Gray (Earl Grey fekete tea búzavirággal), a London Fog (Earl Grey tea latte vaníliával) és Earl Green (bergamott-tal ízesített zöld tea).

Nilgiri fekete tea

A Nilgiri fekete tea egy illatos, virágos tea, amely Dél-Indiai hegyekből származik. Az 1980-as években a Nilgiri teák minősége jelentősen leromlott, de az utóbbi években sokat javult és újra bekerült a világ legjobb teái közé.

A Nilgiri fekete teák rendkívül kellemesek, ha egy kis cukorral vagy mézzel és szelet citrommal fogyasztjuk.

Bai Lin Kung Fu fekete tea

A Bai Lin Gong Fu egy élénk színű, zamatos, kézműves fekete tea, amely még Kínában is ritka. Kung fu stílusban elkészítve sokszor felönthető. Ha sikerül beszerezni, akkor mindenféleképpen érdemes kipróbálni!

Lapsang Souchong fekete tea

A Lapsang Souchong egy füstölt fekete tea, amely íze a kellemesen füstöstől (ami a hagyományos készítésére jellemző) egészen az erősen füstösig (ami napjainkban sokkal keresettebb) változhat. A Lapsang Souchongot általában azok szeretik, akik kedvelik a karakteresebb ízeket, mint például a füstölt húsokat, erősen pörkölt kávét és étcsokoládét.

A Lapshang Souchong eredetéről már korábban írtunk, itt olvashatsz róla bővebben: A Lapsang Souchong legendája 

A Lapsang Souchongot (és változatait, mint a Tarry Souchongot és a Russian Caravant) általában forrón fogyasztják, kis cukorral vagy cukor nélkül, egy kis citrommal. Azonban kellemes jeges teát is lehet készíteni belőle.

Tajvani fekete tea

Az elmúlt években olyan országok, amelyek eddig nem feltétlenül voltak ismertek fekete teáikról, elkezdtek egyre jobb minőséget produkálni. Ezek az országok Tajvan, Thaiföld, Vietnam és Japán.

A tajvani fekete teát néha Ruby Black-nek vagy Red Jade-nek is nevezik. Általában a nyári szüret során készülnek Nantouban, Tajvanon. Szüretelés előtt rovarok csípik meg a leveleket, így még édesebb főzetet eredményez a belőlük készült tea. Íze hasonlít a Második Szüreti Darjeeling fekete teáéhoz.

forrás: https://www.thespruce.com/best-black-tea-types-766333