9.990 Ft feletti rendelés esetén ingyenes házhozszállítás

Hogyan készítsünk hidegen áztatott (cold-brewed) teát?

2018 Április 25

Hogyan készítsünk hidegen áztatott (cold-brewed) teát?

Az elhúzódó tél után hirtelen megérkezett a nyár. Ilyenkor nagyon fontos, hogy megfelelő mennyiségű folyadékot igyunk. Ha egészséges és változatos innivalót keresünk, akkor készítsünk hidegen áztatott, azaz cold brew teát. A hidegen áztatott teát olyan könnyű elkészíteni és annyira finom, hogy mindenkinek érdemes kipróbálni. Ezt a teakészítést szinte lehetetlen elrontani, csak jó minőségű szálas teára és egy edényre (palack, kanna, kancsó) van hozzá szükség.

Miért készítsünk hidegen áztatott (cold brew) teát?

1. A hidegen áztatott teák íze édeskés és lágy
Ez azért van így, mert a tea hideg vízben történő áztatás eltérő kémiai egyensúlyt eredményez, mintha forró vízben áztattuk volna. Kémiailag ez azt jelenti, hogy kevesebb katekin és kevesebb koffein oldódik ki. A csökkentett katekin és koffein tartalomnak köszönhetően nem lesz keserű a teánk.

2. Nagy melegben, jobban esik a hideg tea
Nincs szükség vízmelegítésre, bárhol, bármikor elkészíthető.

3. A hidegen áztatás egy új módja annak, hogy régi kedvenceinket újra élvezzük
A nyári hőségben sem kell nélkülöznünk kedvenc teánkat, kipróbálhatjuk hidegen áztatva és akár újabb ízeket fedezhetünk fel benne.

4. Könnyű elkészíteni
Az alábbiakban két egyszerű módot is bemutatunk az elkészítéséhez. Itt nem lesz szükségünk pontos időmérésre, nem fog megkeseredni még a zöld teánk sem ha tovább áztatjuk néhány perccel.

Most pedig lássuk a hidegen áztatott tea elkészítését lépésről lépésre.

Hidegen áztatott tea készítése - Lassan

Ezt az elkészítési eljárást azoknak ajánljuk, akiknek van ideje kivárni egy 4-6 órás áztatást.

Pro: Ez a legegyszerűbb mód, ezt valóban nem lehet elrontani.
Kontra: időigényes

  1. Szükség van egy kancsóra vagy palackra.
  2. Tegyünk bele szálas teát. A szokásos mennyiség kb. 1,5-szeresét ajánlott. (Mi általában 3 teáskanállal teszünk 500 ml vízhez de ez egyéni ízlés szerint változhat.)
  3. Adjunk hozzá vizet. – Töltsük meg szobahőmérsékletű vízzel (legízletesebb tea friss szűrt vízből, forrásvízből vagy alacsony ásványianyag-tartalmú ásványvízből készül).
  4. Várjunk – Ez a legnehezebb része. Tegyük hűtőbe 4-10 órát. Akár érdemes este elkészíteni és egész estére hűtőbe tenni.
  5. Szűrés – szűrjük le és már ihatjuk is!

Hidegen áztatott tea készítése - Gyorsan

Ezt az eljárást azoknak ajánljuk, akik folyamatosan rohannak és magabiztosan készítenek hagyományos módon szálas teát.

Pro: 1 órán belül elkészül.
Kontra: Elkészítése kicsit bonyolultabb.

  1. Készítsük el szálas teánkat szokásos módon, forró vízzel.
  2. Áztatás után a teát meg is ihatjuk, viszont az áztatott tealeveleket tegyük egy palackba vagy kancsóba.
  3. Adjunk hozzá vizet. – Töltsük meg hideg vízzel (legízletesebb tea friss szűrt vízből, forrásvízből vagy alacsony ásványianyag-tartalmú ásványvízből készül).
  4. Várjunk – Kb. 1 óra múlva már fogyasztható is de akár hűtőbe is tehetjük hosszabb időre.
  5. Szűrés – szűrjük le és már ihatjuk is!

A teázás egy utazás

Egy ilyen újfajta elkészítési mód még felfedezésre vár. Lehet kísérletezni az áztatási idő hosszával, a teafajtákkal és akár ízesítéssel is.

Minél tovább hagyjuk állni, annál több íz és koffein oldódik ki belőle. A fehér teák oldódnak ki a leggyorsabban, majd a zöld teák, végül a legtöbb idő az oolong, puer, fekete és gyógyteákhoz szükséges.

Ízesítés előtt mindig érdemes megkóstolni a teát. Ahogy előzőleg is elhangzott a hidegen áztatás más ízeket hoz ki, mint a hagyományosan elkészített, mondhatni az anyatermészet igazi, édes ízeit.

forrás: How to make cold-brewed tea?