9.990 Ft feletti rendelés esetén ingyenes házhozszállítás

Honeybush – a dél-afrikai mézbokor tea származása

2018 Május 15

Honeybush – a dél-afrikai mézbokor tea származása

Kitelepüléseink során nagy érdeklődést keltő honeybush tea eredetét mutatjuk be az alábbi bejegyzésben. Kellemes mézes, édes illata és íze sokak kedvence, koffeint nem tartalmaz így a nap bármely szakaszában fogyasztható. Honnan származik és hogyan készül? Kezdjük az elején…

Honeybush: A növény és története

A honeybush (Cyclopia) Dél-Afrikából származik. Italokat és gyógyteákat készítenek belőle, főzete kellemes, enyhén édes ízű és aromájú, kissé hasonlít a mézhez. Nemzetközileg úgy vált ismertté, mint a hagyományos tea (Camellia sinensis) helyettesítője. Az elmúlt években a honeybush népszerűsége jelentősen megnőtt, így exportja ma már meghatározó iparággá nőtte ki magát, amely egy másik dél-afrikai tea, azaz a rooibos sikerét követte.

A honeybush iránti nemzetközi érdeklődés kezdete a hollandok és a brittek kezdeti teakereskedelmi tevékenységére vezethető vissza. 1652-ben alapítottak egy települést, későbbi Cape Town, amely a Holland Kelet Indiai Társaság ellátási bázisául szolgált és indiai teákkal, illetve délkelet-ázsiai fűszerekkel kereskedett. A botanikusok hamarosan katalogizálták a környező vidék gazdag növényvilágát; a honeybush-t először 1705-ben jegyezték fel. Bár arról nincs feljegyzés, hogy a helyi lakosok, mint teát használták-e abban az időben, de a telepesek, valószínűleg az őshonos lakosok gyakorlatát követve, hamarosan a hagyományos tea helyettesítőjeként kezdték el fogyasztani.

A honeybush növény könnyen felismerhető jellegzetes leveleiről és élénksárga színű, édesen illatos, virágairól. A honeybush növények fás szárúak, a tea készítéséhez a leveleket és a virágokat használják fel.

A levél alakja és mérete különbözik az egyes fajokon belül, de a legtöbbnek vékony, tűszerű hosszúkás levele van. Az összes faj könnyen felismerhető, a jellegzetes, mélysárga virágokról, amelyek jellemzően édes, méz illatúak. Hagyományosan a teát a virágzás során szüretelik - akár kora ősszel, akár késő tavasszal - a faj virágzási periódusától függően. Azonban a nagyobb kereslet miatt már jellemzően nyáron is szokták szüretelni.

A tea feldolgozása

A honeybush tea feldolgozása négy lépésből áll: szüretelés, darabolás, "erjesztés" (oxidáció) és szárítás.

A vadon termő területeken a szüretelés lassabban halad, gyakran napokig tart, mivel a növények nagy része hegyvidéki részeken található. Az ültetett területek szüretelése ezzel szemben kevesebb időt vesz igénybe. A bokrokat gyakran teljesen visszavágják, mivel ez megkönnyíti a következő szüretelést: közvetlenül a gyökérből gyorsabban fejlődnek a hajtások. A gyakran szüretelt bokrok jobb alapanyagot biztosítanak a feldolgozáshoz, mivel a szárak lágyabbak és magasabb a levél aránya a szárhoz képest.

A leszüretelt bokrokat a feldolgozó üzembe viszik, ahol először gépekkel összevágják őket. A vágás célja, hogy megkönnyítse az erjedést, amely során sötétbarna színűvé válnak. A nem megfelelően összeaprított levelek gyakran zöld vagy világosbarna színűek lesznek.

Jelenleg két módja van a honeybush tea erjesztésének: vagy nagy halmokban, letakarva erjesztik vagy kemencében sütik. A kemence használata jobb minőségű teát eredményez, mivel pontosan kontrollálható az erjesztési folyamat során a hőmérséklet. Az erjesztés után napon szárítják a teát.

Ezt követően átszitálják és az összes gyufaszálnál vastagabb darabot kiszűrik és eltávolítják. A visszamaradt finomszemcsés teából filteres tea készül, míg a nagyobb, élvezetesebb főzetet eredményező darabokból szálas tea lesz.

A honeybush tea számos kedvező egészségre gyakorolt hatással rendelkezik, amellyel a Tea percek következő bejegyzésében ismerkedhettek meg. Érdemes követni minket! ;)

forrás: HONEYBUSH Healthful beverage tea from South Africa