9.990 Ft feletti rendelés esetén ingyenes házhozszállítás

Miért igyunk mindennap teát?

2018 Augusztus 07

Miért igyunk mindennap teát?

A tea a víz után a legelterjedtebb ital a világon. Finom és egészséges. A teázni persze mindenki szokott de nem mindegy, hogy mennyi teát iszunk. A napi teázással jót teszünk magunknak, az egészségünknek. Mindennap teázol? Ez már egy nagyon jó kezdet!

A napi étkezéseink során többféle folyadékot fogyasztunk, amelyek megválasztása döntő fontosságú lehet egészségünk szempontjából, hiszen akár az étkezés 20%-át is kiteheti. Az italok megválasztása fontos szerepet játszik a helyes táplálkozás és az egészség életmód kialakításában.

Miért ajánlott mindennap teát fogyasztani?

Először is, mert finom és változatos. A Camellia sinensis növényből sokféle tea készül, mint például a zöld, a fekete, az oolong, a fehér vagy a puerh tea. Másodszor, azért érdemes teát inni, mert pozitív hatással van az egészségünkre és betegségek megelőzésére is kiválóan alkalmas.

A tea egy kalóriamentes ital, mely antioxidánsokban, flavonoidokban és egyéb, az egészség szempontjából előnyös biológiailag aktív összetevőkben gazdag. Naponta három/négy csésze tea fogyasztása ajánlott.

Tea és egészség

2012. szeptemberében az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma Washingtonban tartotta az Ötödik Nemzetközi Tudományos Szimpóziumot a Tea Egészségre Gyakorolt Hatásával kapcsolatban. A szimpóziumon világhírű tudósok tartottak előadást, akik a tea egészségre gyakorolt hatását tanulmányozták.

A tanulmányok szerint a tea kedvezően hat az emberi szervezet számos részére, többek között a szívre, az agyra és a csontokra, sőt még az egészséges testsúly eléréséhez is hozzájárul. Továbbá kimutatták, hogy a teában található vegyületek milyen előnyökkel járnak egészségre és hogyan hat a teázás szinergikusan az egészség javításra.

Az elmúlt néhány évtizedben több ezer bioaktív vegyületet azonosították a Camellia sinensis növény leveleiben, amelyből a zöld, a fekete, az oolong, a fehér és a puerh tea készülnek.

A tea legfontosabb pozitív hatása a fenolos vegyületeknek tulajdonítható, amelyek közül néhány antioxidánsként működik. Az antioxidánsok gátolják a molekulák oxidációját. (Az oxidáció olyan kémiai reakció, amely szabad gyököket termel és sejtkárosodást okozhat.) A teában található legfontosabb katekinek számos olyan bioaktív molekulát termelnek, amelyek egészségügyi előnyökkel járnak a sejtek szintjén.

A tea ivása helyett teakivonat fogyasztása viszont már nem jár ugyanazzal a pozitív hatással.

A kutatás szerint a tea segíthet csökkenteni az idősödéssel járó leggyakoribb krónikus betegségek kockázatát, mint a szívbetegséget, a rákot, az elhízást, a neurológiai betegségeket és a csontritkulást.

Tea szerepe az egészség megőrzésében

 • Naponta egy csésze fekete tea ivása javítja a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást és csökkenti a stroke, a szívroham és más szív-és érrendszeri megbetegedések előfordulásának esélyét.
 • A teázás segíthet csökkenteni a zsíros ételek érrendszerre gyakorolt negatív hatásait.
 • Rendszeres zöld tea fogyasztással akár napi 100 kalóriát is elégethetünk.
 • A zöld tea fogyasztása súlycsökkentő gyakorlatokkal kombinálva, mint például a Tai Chi vagy a jóga, hatékony módja az izmok fejlesztésére, a gyulladás csökkentésére és a csonttömeg növelésére, ami segít a csontritkulás és a törések kockázatának csökkentésében, különösen az idősebb korúak esetében.
 • Napi két csésze fekete tea fogyasztása javítja a munkateljesítményt, csökkenti a fáradtságot és energiával tölt fel.
 • A fekete tea segít a kognitív működések javításában, különösen a koncentrálásban.

Útravaló

 • Igyál mindennap teát. Pozitívan hat az egészségedre.
 • Igyál naponta 2-4 csésze teát, jótékony hatását akkor tudja kifejteni igazán.
 • Igyál hagyományosan elkészített teát. A legfrissebb kutatások szerint a tea italként történő fogyasztásakor tudja a leghatékonyabban kifejteni pozitív hatását.
 • Igyál teát egész nap. Ezzel biztosítod a bioaktív vegyületek egyenletes bevitelét a szervezetedbe.
 • Igyál többféle teát. A vizsgálatokat a Camellia sinensis növényből készült különféle teákkal (fekete, zöld, oolong, fehér és pu erh) végezték. Mindegyiknek megvan a saját kedvező hatása, érdemes kipróbálni többfélét és változatosan inni, akkor biztos nem fog gondot okozni az akár egész napos teázás sem.

Forrás: Linus Pauling InstituteFifth International Scientific Symposium on Tea and Human HealthWhy drink tea every day?