9.990 Ft feletti rendelés esetén ingyenes házhozszállítás

Miért válasszunk szálas teát a filteres helyett?

2017 Október 08

Minőségi szálas tea előnyei a filteres teához képest

Sokat hallani arról, hogy a szálas teák jobbak, mint a filteresek. De vajon miért? Miben különböznek?

Szálas tea vs. filteres tea

Szálas tea: olyan tea, amely elsősorban egész, töretlen levelekből áll.

A filteres teákat ezzel szemben rendszerint - alacsony kategóriájú teákból, például teaporból és morzsalékból készítik. A teakészítés során a teát nagyon apró darabokká törik, így nagyon hamar kioldódnak belőle az aromák és ízanyagok. A frissesség megőrzése az egyik legnagyobb probléma a filteres teáknál, különösen akkor, ha papírdobozba van csomagolva.

Néhány teát (köztük sok hevített japán zöld teát) megtörik a feldolgozás során. Ezek már nem egész levelek, habár így is csúcsminőségűnek számítanak és a szálas teákhoz soroljuk őket.

Újabban már vannak olyan filteres teák, amelybe szálas teát tesznek.

Szálas tea vs. filteres tea

A szálas tea olyan tea, amelyet nem filterben készítünk el.

Amikor szálas teát készítünk, akkor van elegendő hely a tealevélnek, hogy felszívja a vizet és megduzzadjon áztatás során. Ez lehetővé teszi a víz számára, hogy a leveleken áthatolva kioldja a levelekből az ásványi anyagokat, ízeket és aromákat.

A filteres tea készítésénél a tea megnövekedésének határt szab a filter mérete.

Sokáig a teát a teafilter méretéhez igazították. A filterek megtöltése apró, szemcsés teával (a teljes levelek helyett) azt eredményezte, hogy a tea felülete megnőtt és gyorsabban oldódtak ki az ízanyagok. Olcsó, könnyen elkészíthető és elég jó volt ahhoz, hogy egy „átlagos” tejjel és cukorral teázó igényeit kiszolgálja, így nagyon sikeres volt.

Mostanában egyes teakereskedők a filtert már a teához igazítják. Átlagos minőségű, szemcsés tea (apró, törött levél, amit "fanningsnek" neveznek) helyett, magasabb minőségű, kifinomultabb ízű és aromájú teát tesznek a nagyméretű filterekbe (pl. piramis alakú filter). A belőlük készült főzetek élvezetesebbek, mint a hagyományos filteres teák főzetei.

Megjegyzés: Mivel a kioldódás sebessége különbözik a filteres tea és szálas tea esetében, így a koffein szintjük is eltér.

Stadardizálás vs. Változatosság

A filteres teákat úgy keverik ki, hogy standardizált ízük legyen. Vagyis, hogy évről évre egy adott teának az íze ne változzon vagy legalábbis hasonló legyen. A világ különböző tájairól származó teákból keverik össze. Azonban egyes régiókból származó teák mennyisége, minősége és ára évente változik. Az összeválogatás során pedig gyakran nagyobb hangsúly kerül a tea árára és standardizálásra, mint a minőségére és ízére.

A szálas tea általában pont ennek az ellentéte. A szálas tea származhat egy különleges régióból, vagy akár egy kis teaültetvényről is.

Íze, aromája és kinézete évente, sőt évszakonként változik. Általában az ültetvények, a régiók, a feldolgozási stílusok és a szüret ideje is befolyásolják a tea ízét és aromáját, amelynek köszönhetően a szálas tea sokkal változatosabb és izgalmasabb, mint a standardizált filteres tea keverékek.

Hogyan váltsunk szálas teára?

A szálas tea elkészítése elsőre talán bonyolultnak tűnhet de néhány hasznos tanács (Teakészítés egyszerűen) elsajátításával nagyon gyorsan megtanulható és megszerethető.

Először is próbáld meghatározni, hogy milyen ízeket szeretsz a teában, majd keresd meg azt a szálas teában is. Ha jobban szereted a fekete teát, akkor először próbáld ki a szálas fekete teát. Ha az ízesített teákat részesíted előnyben, akkor kezdd az ízesített szálas teával és utána folytasd az aroma nélküliekkel.

Miután kiválasztottál néhány szálas teát akkor mindig nézd meg, hogyan ajánlott elkészíteni. A nálunk kapható teákon útmutatást találsz az elkészítéshez. Itt megtudhatsz többet a teakészítésről.

Ezután, kezdj el folyamatosan új szálas teákat kóstolni. Ha ízesítettel kezdtél, akkor próbálj ki egy aromamentes teát. Lehet, hogy már jobban fog ízleni, mint az ízesített. Ne félj új teákat kipróbálni. És mindenekelőtt kövesd saját ízlésedet! Ha azt iszod, ami ízlik, akkor hamar meg fogod szeretni a szálas teákat is!

forrás: https://www.thespruce.com/teabags-vs-loose-leaf-tea-766321