10.000 Ft feletti rendelés esetén ingyenes házhozszállítás

Minden, amit a japán teáról tudni érdemes

2018 Január 17

Minden, amit a japán teáról tudni érdemes

A tea a legelterjedtebb ital Japánban és fontos része a japán étkezésnek. A különböző típusú teák széles körben elérhetőek és fogyaszthatók bármely napszakban. A zöld tea a leggyakoribb tea, és amikor valaki megemlíti a "teát" (お 茶, ocha) anélkül, hogy megnevezné a fajtát, akkor biztos, hogy zöld tea, amelyre utal. A tea ceremónia központi szereplője a zöld tea. A teatermesztés legismertebb régiói közé tartozik Shizuoka, Kagoshima és Uji.


Napjainkban a japán zöld teák friss, intenzív és összetett ízvilágukkal a kulináris világban kiemelt figyelmet kapnak. Attól a pillanattól kezdve, hogy először meglátunk egy élénkzöld főzetet, tudhatjuk, hogy egy ízbombával van dolgunk. Ellentétben a kellemesen virágos kínai zöld teákkal, a japán teák teltek és a fű jegyek dominálnak bennük, meghatározó umami ízzel.

Azok számára, akik még nem ismerik, az umami az "ötödik íz", amely a kelet-ázsiai konyha egyik alapköve. Leginkább úgy lehet leírni, mint egy „húsos”, savanykás íz. Ez nem egy olyan íz, amire egy zöld tea kóstolása során számítunk, de komplex és ízletes főzetet eredményez, amit Japánban nagyra értékelnek.

A japán tea rövid története

805-ben az első teamagokat japán buddhista szerzetesek (Saicho és Kukai) hozták a szigetre. Ebben az időszakban a tea egy luxustermék volt, amely csak kis mennyiségben volt kapható és csak a papok és a nemesek engedhették mag maguknak, akik elsősorban gyógyszerként használták.

A Kamakura periódus elején (1192-1333) Eisai, a japán Zen buddhizmus alapítója, visszatért Kínából és elkezdte a teafogyasztást népszerűsíteni Japánban. Az általa hozott teamagokból ekkor kezdődött el a teatermesztés Toganoo-ban és Ujiban.

A Muromachi időszakban (1333-1573) a teák már minden társadalmi osztályban nagy népszerűségnek örvendtek. Az emberek tea partikon gyűltek össze és kitalálós játékot játszottak (tocha), melynek során a résztvevők kóstolás után megpróbálták kitalálni a teafajták nevét és származási helyét. A gazdagok körében pedig népszerű volt az értékes teáskészletek gyűjtése és bemutatása.

Körülbelül egy időben kialakultak a Zen-inspirált egyszerű és az etikettre, spiritualitásra nagyobb hangsúlyt fektető tea partik is. Ezeken az összejöveteleken csak néhányan vettek részt egy kis helyiségben, ahol a vendéglátó teát készített a vendégeknek, így sokkal intimebb élmény volt. Ezekből az összejövetelekből származik a teaceremónia eredete.


Napjainkban a Japánban termesztett tea szinte teljes mértékben (99% -a) zöld tea, nem pedig fekete, oolong vagy fehér, aminek túlnyomó része Sencha. Annak ellenére, hogy a Senchát tekintik a japán zöld teának, rengeteg egyéb érdekes fajta is van rajta kívül.

Leggyakoribb japán teafajták

Matcha
A Matchát, kiváló minőségű zöld tea levelekből készítik, amelyeket porrá őrölnek. Eredetileg a zen buddhista templomi szertartásokban használták, a Matcha készítésének azóta saját kultúrája van.

Gyokuro
A Gyokuro a Japán legmagasabb minőségű teája. Csak az első szüretelésű levélből készítik, és különleges feldolgozásának köszönhetően főzete intenzív ízű – aminek íze az édes fűtől a hínárig, sőt még akár a csirke levesig is változhat-, meglehetősen meglepő élmény lehet azoknak, akik először kóstolják, de sokak számára a teatermesztés csúcspontját jelenti. A Gyokuro édessége a magas L-theanin aminosav tartalomból származik, amely a szüretelést megelőző 20 napon át történő árnyékolás során termelődik.

Sencha
Sencha a leggyakoribb japán zöld tea, amellyel Japánban általában a vendégeket kínálják. Sencha jelentése "pörkölt tea". Ez a kifejezés egy régebbi japán feldolgozási stílusra utal, amelyben még a kínai feldolgozási módszerek hatása volt érezhető. Napjainkban már a legtöbb senchát pörkölés helyett gőzölik a kezdeti szakaszban, hogy megakadályozzák a levél oxidációját.
A Senchát kellemes édesség, enyhe fanyarság és virágos-zöld aroma jellemzi. A Sencha minősége a származási hely, a szüretelés időpontja és a feldolgozás technikájától függően változik. Az első szüreteléséből származó zöld teából állítják elő a legmagasabb minőségű Senchát. Az első szüretelés általában áprilisban és májusban van és az ekkor készített Sencha világos, fényes zöld színű, erőteljes és édes aromájú. A tél folyamán, hosszabb ideig tartó nyugalmi időszak után, a növények tápanyagokkal, különösen aminosavakkal, cukrokkal és katekinekkel gazdagodnak, amelyek a tavasszal szedett tea ízében koncentrálódnak.

Kabusecha
A Kabusecha olyan fajta Sencha, amelyet szüretelés megelőző 2 hétig beárnyékoltak. A legtöbb Senchát napfényes kertekben termesztik, árnyékolás nélkül. A tea ízében a Sencha frissessége és a Gyokuro telt íze is megtalálható.

Bancha
A Bancha átlagos minőségű tea, amelyet a második és harmadik szüretelés során, nyáron és ősszel szednek. A Bancha általában nagyobb leveleket és felső szárakat tartalmaz, amelyek a sencha készítése során maradnak vissza. A senchához képest a bancha kevésbé aromás és fanyarabb ízű. Mindazonáltal a banchát Japánban nagyra értékelik robusztus íze miatt. Meghatározó, karakteres íze jól párosítható ételekhez.Kukicha
A Kukicha „szár” teaként is ismert. Levelek és szárak keverékéből áll, amely általában a sencha és a gyokuro készítése során maradnak vissza. Könnyű és frissítő ízű tea, enyhe édességgel, amely kiváló kezdés a japán teákkal ismerkedőknek.Hojicha
A Hojicha magas hőmérsékleten sütött banchából vagy kukichából készül. Az eredmény egy zamatos, frissítő és pörkölt ízű tea, ami egyáltalán nem keserű. A Hojicha ízét elsősorban az határozza meg, hogy a teát enyhén vagy erőteljesen sütötték-e meg. Alacsony koffein tartalmú, vacsora után is bátran fogyasztható.Genmaicha
A Genmaicha (zöld tea pirított barna rizzsel keverve) eredetileg azért készült, hogy a szegények számára is elérhető legyen a tea. Az értékes tealeveleket (Bancha vagy Sencha) rizzsel „szaporították”, így mindenki számára megfizethető volt. Viszont különleges ízének köszönhetően napjainkban már külön kategóriává nőtte ki magát a zöld teákon belül. A pirított rizsnek köszönhetően, igazán különleges ízű tea. A Genmaicha enyhe ízvilága és az alacsony koffeintartalma miatt akár vacsora után is fogyasztható.

 

források:
https://www.abouttimemagazine.co.uk/drink/about-tea-time-5-best-green-teas-from-japan/
https://www.japan-guide.com/e/e2041.html