9.990 Ft feletti rendelés esetén ingyenes házhozszállítás

Zöld tea a megfázás és az influenza megelőzésére

2018 Október 08

zöld tea, influenza, megfázás, természetes gyógymód, megelőzés

Bár még szerencsére szép, szinte nyárias idő van de már most érdemes előre felkészíteni szervezetünket a hideggel, párás, esős, őszi időjárással érkező betegségek ellen.

Gyakran megfázol és könnyen elkapod az influenzát? Már előre rettegsz az influenza szezon előtt, tudva, hogy valószínűleg betegszabadság lesz a vége és ki kell hagynod a szokásos programjaidat? Szerencsére létezik egy természetes gyógymód, amelyet a tudományos kutatások is bebizonyítottak, hogy védelmet nyújt a megfázás és az influenza ellen. Tudj meg többet erről a gyógymódról, erről az ízletes, természetes italról, és arról hogyan alkalmazhatod az egészséged megóvására. Egy kis változtatás mindennapi rutinodban elegendő lehet ahhoz, hogy egészséges maradj és elkerüld a megbetegedéseket.

Zöld tea - kutatási eredmények

A Journal of Nutritionban megjelent, japán tudósok által végzett kutatások szerint a zöld teát fogyasztók körében kevesebb influenzás megbetegedés fordul elő. A japán teatermő területeken élő gyerekek között végzett felmérés alapján a kutatók kimutatták, hogy azok a gyermekek, akik hetente több csésze zöld teát fogyasztanak, influenzajárvány alatt lényegesen kisebb eséllyel betegednek meg. Tehát a zöld tea ivása egyszerű és természetes módja a hasonló jellegű betegségek megelőzésének is. Ezek az eredmények alátámasztották a korábbi tanulmányokat, amelyek szerint a zöld tea hasonló védőhatást fejt ki a felnőttek számára is. További kutatások azt mutatták, hogy a rendszeres teafogyasztás az egészséges felnőttek immunrendszerét erősíti, ami kisebb megbetegedési kockázatot jelent fertőző betegségek, mint például a megfázás és az influenza esetén.

Mégis hogyan akadályozza meg a zöld tea az influenzavírus elszaporodását? A kutatók úgy vélik, hogy a zöld teában található katekin közvetlenül a vírusok ellen dolgozik, károsítja tevékenységüket, ami azt jelenti, hogy kevésbé tudnak megtelepedni és megbetegedést okozni. Pontosabban, ezek a katekinek a vírussejteken belüli kulcsmolekulákhoz kötődnek és megakadályozzák, hogy normál ütemben elszaporodjanak. Tehát rendszeres zöld tea ivással nem kell aggódnod a gyakori kézmosás vagy a megbetegedett rokonok vagy barátok miatt – mivel természetes módon megerősített immunrendszered nagy eséllyel védelmet nyújt, még akkor is, ha influenzással kerülsz érintkezésbe!

Ezen kívül a zöld teának magas az antioxidáns tartalma. Ezek a vegyi anyagok megszabadítják szervezetünket a szabadgyököktől, amik a toxinok lebomlása során keletkező melléktermékek. A toxinok a környezetünkből és az általunk elfogyasztott ételekből kerülnek a szervezetünkbe. A szabadgyökök pedig negatívan befolyásolják a testünk működését, így jobban kiszolgáltatottá válunk a betegségeknek. Ezért az antioxidáns szintünk magasan tartása alapvető fontosságú az egészségünk megőrzése szempontjából.

Kezdjünk el zöld teázni

A kutatások szerint napi 3-5 csésze zöld tea fogyasztása jelentős immunerősítő hatással jár. Ahogy előzőekben kifejtettük a zöld tea fogyasztása nagyon egészséges, de ne feledkezzünk meg arról, hogy koffeint is tartalmaz. Ezért különösen koffeinérzékenység esetén, oda kell figyelni arra, hogy túlzott mennyiségben ne fogyasszunk zöld teát. Ha észrevesszük, hogy ingerlékenyebbé válunk vagy esetleg fejfájást okoz, akkor csökkentsük a megivott mennyiséget.

Lehet, hogy a 3-5 csésze tea elsőre soknak tűnik és nehezen beilleszthető a szokásos napi rutinunkba, akkor érdemes 1-2 csészével kezdeni és emelni a mennyiségét azokban az időszakokban, amikor gyakoribbak a megbetegedések. A lényeg, hogy kezdjünk el zöld teázni és élvezzük a pozitív élettani hatásokat.

forrás: Green Tea Protects You From Colds And Flu, Study Finds